Ortodonție și aparate dentare

Ortodonția este o ramură a medicinii dentare care se ocupă cu diagnosticul, prevenția și tratamentul anomaliilor dento-maxilare. Așadar, ortodonția  rezolvă atât problemele de estetică dentară prin alinierea corectă a dinților și obținerea unui zâmbet armonios, cât și problemele funcționale prin refacerea unei ocluzii (mușcături) eficiente și funcționale.

aparast dentar Cluj, aparat dentar copii pret

aparast dentar Cluj, aparat dentar copii pret

De ce avem nevoie de aparat dentar?

Anomaliile dento-maxilare sunt multiple (înghesuiri dentare, spațieri dentare, ocluzie deschisă, ocluzie adâncă, ocluzie încrucișată etc.), însă pacienții pot apela la tratamente ortodontice la orice vârstă cu obținerea rezultatelor dorite. Ideal este ca anomaliile dento-maxilare și cauzele lor să fie depistate cât mai precoce de către medicul stomatolog sau ortodont, astfel încât consecințele lor asupra aspectului și funcționalității să fie minime, iar tratamentul ortodontic necesar să fie unul de scurtă durată.

Medicul ortodont stabilește un plan de tratament personalizat în urma achiziției tuturor informațiilor în cadrul consultației de specialitate (consult clinic, fotografii diagnostice, radiografii dentare, modele de studiu). Alegerea unui anumit tip de aparat ortodontic și estimarea timpului necesar pentru a fi purtat până la rezolvarea problemelor dentare, depind de tipul de anomalie tratată, de vârsta pacientului, de obiceiurile alimentare și de igiena orală etc.

aparast dentar Cluj, aparat dentar copii pret

aparast dentar Cluj, aparat dentar copii pret

Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri și anume

  • Aparate ortodontice mobilizabile care se aplică în general la copii în perioada dentiției temporare precum și în perioada de erupție dentară.
  • Aparate ortodontice fixe (cu brackeți) care se poartă de obicei începând cu vârsta de aproximativ 10-12 ani când au erupt majoritatea dinților permanenți.
  • Aparate ortodontice de tip gutiere/alignere.

Aparatele dentare fixe se găsesc în mai multe variante:

  • Nefizionomice, cu brackeți metalici (brackeții pot fi simpli sau autoligaturanți, raportul calitate-preț e echitabil, însă este un aparat clar vizibil)
  • Fizionomice: 1. cu brackeți ceramici (brackeții sunt de culoare albă, însă au rezistența ușor mai scăzută), 2. cu brackeți de safir (brackeții sunt transparenți, discreți, însă mai casanți).

aparast dentar Cluj, aparat dentar copii pret

aparast dentar Cluj, aparat dentar copii pret

Ce probleme rezolvă aparatele dentare?

Aparatele dentare fixe pot rezolva aproape toate anomaliile dentare și presupun control lunar în cadrul căruia se activează aparatul. Pe parcursul tratamentului pot să se dezlipească sau să se rupă bracketii sau arcul poate provoca discomfort, însă toate acestea sunt rezolvabile printr-o vizită la medicul ortodont.

În perioada de purtare a aparatului dentar, pacienții trebuie să păstreze o igienă riguroasă, după fiecare masă apelând și la mijloace auxiliare de igienizare precum periuțele interdentare sau dușul bucal, care vin să suplimenteze acțiunea periuței dentare. De asemenea, se recomandă igienizare profesională periodică în cursul tratamentului ortodontic.

Aparate ortodontice "invizibile"/alignere

Gutierele/alignerele sunt aparate ortodontice de actualitate care presupun un planning digital realizat în urma unei scanări 3D. Aceste aparate ortodontice de tip aligner, presupun un set de gutiere de “plastic”, special realizate pentru fiecare pacient în parte. În funcție de anomalia pacientului, numărul alignerelor diferă de la caz la caz, acestea schimbandu-se la 2-4 săptămâni în funcție de indicațiile medicului ortodont.

Avantajul major al acestor alignere este estetica crescută, acestea fiind aproape invizibile. Un alt avantaj considerabil este că pacientul își poate menține igiena neschimbată, iar ața dentară poate fi folosită în continuare.

După atingerea obiectivelor estetice și funcționale aparatul ortodontic se îndepărtează, iar până la stabilizarea dinților în noua poziție este necesară utilizarea unor mijloace de contenție fixe sau mobilizabile (de tip gutiere). Perioada de timp în care este necesară purtarea unei contenții, este stabilită de către medicul ortodont în funcție de particularitățile tratamentului ortodontic la fiecare pacient în parte.

Alegerea aparatului dentar este așadar o munca în echipă între medicul ortodont și pacient, după ce medicul îi prezintă pacientului toate avantajele și dezavantajele fiecărei variante de tratament propuse, dar și o muncă în echipă în ceea ce privește colaborarea interdisciplinară în cadrul clinicii noastre, astfel încât fiecare pacient să beneficieze de un plan optim de tratament adaptat necesităților sale.

ORTODONȚIE

Dr. Teodora Piluță

Medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială

APARAT DENTAR
TRATAMENT ORTODONTIC

Dorești o programare?

click pe butonul din dreapta și completează formularul online

În funcție de anomalia dentară pe care dorim să o tratăm, vârsta la care se indică aplicarea aparatului ortodontic diferă. Asociația Americană de Ortodonție recomandă ca primul consult la medicul ortodont să nu fie mai târziu de 7 ani. Acest consult va permite medicului să identifice și chiar să corecteze diverse probleme sau să dispensarizeze pacientul, în vederea inițierii tratamentului la vârsta optimă. Adulții pot fi tratați la orice vârstă dacă prezintă o stare de sănătate bună a gingiilor și osului alveolar în care sunt implantați dinții.
Fiecare pacient este unic și necesită un plan de tratament individualizat. În medie, un tratament ortodontic durează în jur de doi ani, dar sunt și cazuri în care se pot obține rezultatele dorite în doar câteva luni sau cazuri complexe, care necesită mai multe etape de tratament, realizate de o echipa interdisciplinară, pe o perioadă mai lungă de 2 ani.
În principiu, aparatul ortodontic nu doare. Dar durerea este o experiență subiectivă. Astfel, în funcție de gradul de sensibilitate al fiecărei persoane, există pacienți care acuză doar un ușor disconfort și alți pacienți care acuză durere ușoară la incizia sau masticația alimentelor, în primele zile după aplicarea aparatului și după activările periodice.