Estetică și protetică dentară

Estetica dentară cuprinde o gamă extrem de variată de tratamente stomatologice ce se adresează în principal dinților expuși în zâmbet și vorbire, fără a exclude componenta funcțională a acestora.

estetica dentara Cluj, protetica, fatete dentare Cluj, coroana

estetica dentara Cluj, protetica, fatete dentare Cluj, coroana

Dintre procedurile destinate zonei estetice amintim:

  • Digital Smile Design și fotografiile diagnostice
  • albirea dentară
  • lucrările protetice
  • proceduri de chirurgie muco-gingivală
  • obturații estetice și fațete directe pe dinții frontali.

estetica dentara Cluj, protetica, fatete dentare Cluj, coroana

estetica dentara Cluj, protetica, fatete dentare Cluj, coroana

Digital Smile Design (DSD)

Acesta este un procedeu computerizat prin care se realizează o simulare a rezultatelor finale dorite înaintea aplicării unor lucrări protetice extinse, de tipul fațetelor, coroanelor și punților dentare pe dinții frontali. Se folosesc fotografii diagnostice inițiale, cu pacientul în zâmbet, pentru a decide modificările necesare de formă și poziție a dinților și gingiilor.

Deși nu este o etapă obligatorie, rolul acesteia este extrem de important pentru obținerea unor rezultate predictibile, atât pentru medic, cât și pentru pacient. Laboratorul de tehnică dentară va folosi de asemenea aceste simulări pentru designul și conceperea lucrărilor finale.

estetica dentara Cluj, protetica, fatete dentare Cluj, coroana

implant dentar Cluj, implanturi dentare, implantologie

Mock-up-ul diagnostic

După înregistrarea datelor inițiale și agrearea design-ului pentru restaurările cu cerințe estetice ridicate, urmează etapa mock-up-ului. Aceasta presupune transpunerea simulării realizate de tehnician (wax-up clasic sau digital) în cavitatea orală a pacientului, cu ajutorul unui material provizoriu termoplastic, pentru prefigurarea rezultatului final. Astfel, pacientul poate vizualiza forma lucrărilor finale, poate testa funcționalitatea acestora și solicita modificările dorite.

Albire dentară

Procedeele de albire dentară se pot realiza pe dinți indemni pentru înfrumusețarea și întinerirea zâmbetului sau ca parte integrată a tratamentelor protetice complexe, pentru deschiderea cromatică a substratului dentar înaintea aplicării lucrărilor protetice ceramice. În succesiunea etapelor de tratament se recomandă ca albirea dentară să preceadă orice tip de restaurare directă sau indirectă, pentru ca nuanța acestora să se aleagă în funcție de culoarea finală a dinților.

Tratamentul de albire a dinților se poate realiza atât în cabinet, accelerat de puterea unei lămpi speciale, cât și acasă, cu ajutorul gutierelor. Ambele proceduri presupun utilizarea unor geluri pe bază de peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă de diferite concentrații.

Lucrări protetice

Pe lângă scopul estetic, de a modifica forma și culoarea dintelui, indicația lucrărilor protetice este primordial funcțională. Acestea sunt realizate în laboratorul de tehnică dentară după amprentarea clasică sau digitală a dinților preparați și pot acoperi parțial sau total coroana restantă a dintelui, oferindu-i protecție și refăcând funcția masticatorie a acestora. Lucrările protetice se pot fixa de asemenea la nivelul implanturilor dentare sau pot înlocui dinții care lipsesc în spații edentate intercalate. În edentații extinse lucrările protetice pe dinți naturali restanți sau pe implanturi, pot înlocui până la întreaga arcadă dentară.

În funcție de extindere, grosime, rol și modalitatea de cimentare, amintim următoarele tipuri de lucrări protetice:

  • chipsuri
  • fațete dentare
  • inlay/ onlay
  • tabletops
  • coroane dentare
  • coroane dentare pe implanturi
  • punți dentare și punți pe implanturi.

În edentatiile extinse, cu caracter temporar sau definitiv, se poate recurge la soluții protetice mobilizabile de tipul protezelor totale sau a protezelor scheletate.

Materialele din care se realizează lucrările protetice se aleg în funcție de cerințele estetice impuse de expunerea dinților în zâmbet și vorbire, de substratul pe care se fixează lucrarea, de forțele și dinamica ocluziei și de numărul de dinți absenți. Cele mai utilizate materiale sunt diferitele tipuri de ceramici, zirconiul și aliaje metalice pentru bonturi sau substructuri.

Chirurgie și estetică țesuturi moi

Un zâmbet armonios presupune o expunere simetrică a dinților și gingiilor în care proporția expunerii țesuturilor moi să fie limitată și echilibrată. O înălțime a gingiei aparente afișate în zâmbet mai mare de 3-4 mm se consideră a fi la limita esteticului, dar această valoare este relativă, importantă fiind încadrarea zâmbetului în armonie cu trăsăturile faciale. Lipsa simetriei între marginile gingivale ale dinților sau expunerea unor dinți foarte scurți în comparație cu înălțimea gingivală, este de asemenea inestetică. După o analiză atentă fotografică, clinică și radiografică, medicul parodontolog decide necesitatea unei intervenții de nivelare a gingiilor printr-o procedură numită gingivoplastie sau remodelarea osului și a gingiei printr-o procedură numită gingivo-osteoplastie.

ESTETICĂ ȘI PROTETICĂ DENTARĂ

Dr. Ioana Bucerzan

Medic specialist chirurgie dento-alveolară, competență implantologie, stomatologie generală, protetică și estetică dentară

PROTEZE DENTARE
PROTEZE SCHELETATE
COROANE ZIRCONIU
ESTETICĂ ȘI PROTETICĂ DENTARĂ

Dr. Ana Maria Miron

Medic specialist parodontologie, compentență stomatologie generală, estetică și protetică dentară

FAȚETE DENTARE
COROANE ZIRCONIU
COROANE INTEGRAL CERAMICĂ

Dorești o programare?

click pe butonul din dreapta și completează formularul online

Aceste piese protetice numite și încrustații dentare sunt restaurări estetice lipite cu adeziv care presupun prepararea minim invazivă a dinților și conservarea a cât mai multă structură dentară sănătoasă. Încrustațiile dentare se pot realiza din ceramică sau din compozit prin tehnica CAD/CAM sau chiar din aur. Indicațiile acestor lucrări protetice sunt următoarele:
- când dinții prezintă pierderi medii sau extinse de substanță dentară ce nu pot fi înlocuite prin obturații realizate direct în cabinet;
- când dinții sunt devitali (“fara nerv”) și prezintă risc de fractură (aceste restaurări oferă acoperire cuspidiană și protecție dentară);
- când este necesară corectarea planului de ocluzie cu refacerea dimensiunii verticale de ocluzie.
Fațetele dentare sunt restaurări care se realizează fie din material compozit (de către medicul stomatolog direct în cabinet) fie din ceramică (de către tehnicianul dentar în laborator) și se aplică pe partea frontală a dinților. Rolul lor este de a reface estetica dentă și de a armoniza zâmbetul. Durata de viață a fațetelor dentare depinde în primul rând de materialul din care sunt realizate. Astfel fațetele din ceramică au o durată mai lungă de viață (în medie 10-12 ani) în comparație cu fațetele din compozit care trebuie înlocuite mai repede deoarece materialul “îmbătrânește” (5-7 ani). Mentenanța și vizitele regulate la medicul stomatolog, precum și igiena corespunzătoare prelungesc semnificativ durata de viață a fațetelor dentare.
DSD este o tehnologie prin care medicul poate ilustra pacientului forma, pozitia, culoarea finală a dinților înainte de a începe tratamentul propriu-zis. Acest concept presupune utilizarea unui software care analizează proporțiile faciale și dentare ale fiecărui pacient și permite medicului să acceseze o galerie de modele și forme dentare astfel încât să ofere pacientului previzualizarea zâmbetului dorit. Astfel rezultatul este unul predictibil chiar înainte de a începe tratamentul.