Implanturi dentare

Implantologia este o specializare a medicinei dentare care are drept scop refacerea integrității arcadelor dentare prin inserarea unuia sau mai multor implanturi dentare în interiorul osului maxilar.

Implantul dentar este o componentă realizată din titan, din zirconiu sau dintr-un amestec între cele două care se înserează la nivelul osului înlocuind rădăcina unui dinte. Peste acest implant se fixează o coroană dentară, o punte sau o proteză. Implantul dentar este o alternativă eficientă pentru a închide un spațiu edentat fără a prepara dinții vecini spațiului, deci fară sacrificiul țesuturilor dentare sănătoase.

implant dentar Cluj, implanturi dentare, implantologie

implant dentar Cluj, implanturi dentare, implantologie

Ce înseamnă pierderea unui dinte?

Consecințele pierderii unuia sau mai multor dinți sunt vizibile atât la nivel estetic, cât și la nivel funcțional.

Funcțional, după pierderea unui dinte, dinții vecini și antagoniști ai acestuia migrează și își schimba poziția normală cu afectarea masticației și posibilitatea de apariție a oboselii la nivelul musculaturii masticatorii sau a durerilor la nivelul articulației temporo-mandibulare.

Estetic, lipsa unuia sau mai multor dinți, mai ales daca este vizibilă în timpul vorbirii sau zâmbetului, poate avea un impact major în ceea ce privește încrederea în sine a pacientului.

E important de știut că vorbim despre un ansamblu: implant - bont protetic - coroană dentară. Implantul înlocuiește rădăcină dintelui lipsă, însă coroana dentară este rezultatul văzut clinic de pacient, iar aceasta se fixează pe un bont protetic. Așadar, în tehnica clasică sunt două etape pentru obținerea rezultatului final și înlocuirea unui dinte prin intermediul unui implant dentar:

  • etapa chirurgicală de inserare a implantului
  • etapa protetică de realizare a coroanei.

implant dentar Cluj, implanturi dentare, implantologie

Ce presupune inserarea unui implant dentar?

Etapa chirurgicală începe de fapt cu o consultație în care medicul specialist realizează o evaluare clinică a dinților rămași, a ofertei osoase, a calității țesuturilor moi gingivale, dar și a mușcăturii.  Pe lângă consultația clinică, este necesară și o radiografie dentară 3D (computer tomograf), astfel încât să se poată aprecia corect cantitatea și calitatea osului pacientului și să se poată face planul de tratament corect din punct de vedere protetic.

În acest stadiu, se poate opta și pentru confecționarea unui ghid chirurgical de inserare a implanturilor dentare, care prefigurează poziția implanturilor și a viitoarelor lucrări protetice, ușurând etapa chirurgicală din punct de vedere durată de timp și asigurând o intervenție mai puțin invazivă cu o vindecare mai rapidă postoperator.

Inserarea propriu-zisă a unui implant dentar este o intervenție cu un grad de dificultate redus dacă pacientul are suficient os și presupune o anestezie locala corespunzătoare, astfel încât pacientul să nu resimtă durere în cadrul actului medical. Postoperator, medicul chirurg prescrie un tratament cu antiinflamatoare și/sau antibiotice pentru disconfortul minim al pacientului.

implant dentar Cluj, implanturi dentare, implantologie

implant dentar Cluj, implanturi dentare, implantologie

Etapa protetică post implant

Etapa protetică începe așadar fie la 3-6 luni după inserarea implantului dentar, fie în ședința de inserare prin realizarea unei lucrări provizorii în cazul one day implant.

Înainte de realizarea lucrării protetice, implantul dentar trebuie descoperit. Această etapă presupune inserarea unui șurub de vindecare la nivelul gingiei care are rolul de a conforma și pregăti gingia pentru a putea fixa apoi lucrarea protetică.

Lucrările protetice pe implanturi se împart în 2 categorii:

  • lucrări fixe care pot înlocui de la un dinte lipsă până la toți dinții lipsă de pe arcadă. Acestea nu pot fi îndepărtate de către pacient din cavitatea orală și pot fi cimentate sau înșurubate în implanturile dentare osteointegrate. Lucrările fixe includ coroane unidentare, punți dentare sau sisteme de restaurare a întregii arcade de tipul all on four/all on six.
  • lucrări mobilizabile (proteze) care se atașează pe minim 2-4 implanturi dentare prin diverse sisteme de fixare (capse, culise, bară metalică). Acestea trebuie îndepărtate zilnic de către pacient pentru igienizare și au o stabilitate mult îmbunătățită comparativ cu protezele clasice, datorită sprijinului lor și pe implanturi.

Alegerea variantei de tratament cu implanturi dentare este așadar o opțiune net superioară față de șlefuirea unor dinți sănătoși, iar versatilitatea opțiunilor protetice fac ca această soluție să fie tot mai des recomandată pacienților, cu obținerea unor rezultate estetice, funcționale, durabile și predictibile.

IMPLANTOLOGIE

Dr. Ioana Bucerzan

Medic specialist chirurgie dento-alveolară, competență implantologie, stomatologie generală, estetică și protetică dentară

IMPLANT DENTAR
IMPLANT FAST & FIXED
ALL-ON-4/ALL-ON-6

Dorești o programare?

click pe butonul din dreapta și completează formularul online

În cursul intervenției de inserare a unui implant dentar se utilizează substanțe anestezice locale care sunt eficiente, iar pacientul nu resimte durere. Postoperator, în funcție de organismul fiecărui pacient precum și de amploarea intervenției, se poate percepe un ușor discomfort care însă este ținut sub control cu ajutorul medicației antialgice, antiinflamatorii și antibiotice prescrise de către medicul chirurg implantolog.
Implanturile dentare pot rămâne osteointegrate tot restul vieții pacientului. Sunt mulți factori de care depinde durata de viață a unui implant, factori precum starea generală de sănătate a pacientului, igiena dentară consecventă, fumatul, ocluzia dentară etc. Recomandarea este ca pacientul să se prezinte la controlul periodic clinic și radiologic (la 6 luni sau la 1 an) pentru a depista precoce dacă apar semne de afectare a implantului dentar și a putea fi realizate manoperele necesare pentru longevitatea acestuia.
În anumite situații dinții sunt absenți de foarte mulți ani ceea ce duce la pierderea suportului osos. Când resorbția osoasă este importantă în prima etapă se reconstruiește osul (adiție de os) utilizând os autolog, xenogrefe și PRF (plasma rich fibrin) în diverse combinații. După aproximativ 4-6 luni de la adiția osoasă se reevaluează situația clinic și radiologic (CBCT) și se pot insera implanturile dentare. În alte situații pierderea suportului osos există, însa nu este atât de severă și se pot insera implanturile dentare în aceeași ședință cu aplicarea grefei osoase, fără a fi necesar să se aștepte o perioadă de timp între reconstrucția osoasă și inserarea implanturilor dentare.