Tratamente stomatologie generală

Tratamentele din stomatologia generală cuprind o multitudine de proceduri care au ca și scop ameliorarea și vindecarea diferitelor patologii dentare. Aceste patologii dentare includ de la afecțiuni simple, ca de exemplu cariile superficiale, până la carii complicate care afectează țesutul pulpar și țesutul de susținere al dintelui.

În prima ședință la medicul stomatolog acesta va obține detalii despre starea generală de sănătate a pacientului, istoricul medical, statusul dentar, dezideratele și așteptările pe care le are  din punct de vedere stomatologic.

stomatologie Cluj, carii dentare, detartraj ultrasunete

stomatologie Cluj, carii dentare, detartraj ultrasunete

Diagnosticarea

Pentru un diagnostic corect este esențială realizarea unei radiografii dentare. Aceasta ne oferă informații legate de profunzimea procesului carios, corectitudinea tratamentelor realizate, precum și de existența altor patologii dentare.

Pe baza informațiilor acumulate atât de la pacient cât și din examinările complementare, se va realiza un plan de tratament individualizat explicând avantajele și dezavantajele acestuia. Planul de tratament se realizează pentru a aduce la cunoștință pacientului problemele medicale pe care acesta le are. Astfel pacientul va cunoaște etapele ce urmează să fie efectuate, durata tratamentului și costurile. O reabilitare orală complexă cuprinde tratamente multidisciplinare, ordonate cronologic. Un plan de tratament corect începe cu o igienizare profesională care are ca și scop stabilizarea cavității orale din punct de vedere parodontal. După instruirea pacienților în însușirea unei tehnici de periaj corecte, se vor realiza extracțiile dinților irecuperabili, tratamentele endodontice, ortodontice, odontale și protetice.

stomatologie Cluj, carii dentare, detartraj ultrasunete

stomatologie Cluj, carii dentare, detartraj ultrasunete

Caria dentară

Cea mai frecventă afecțiune din sfera medicinii dentare este reprezentată de caria dentară. Cariile sunt  leziuni irevesibile care distrug țesutul dur al dintelui. Ele apar ca urmare a mai multor factori și anume: igienă orală deficitară sau incorect realizată, bacteriile din cavitatea orală, consumul exagerat  de alimente dulci bogate în hidrocarburi.

Caria dentară nu apare brusc, ci în timp, de cele mai multe ori în în urma unui proces  de acumulare a bacteriilor din cavitatea orală și penetrarea smalțului dentar. În stadiul incipient, leziunile carioase nu prezintă simptomatologie, însă în urma evoluției ei spre profunzime, apare și simptomatologia specifică:

 • Durere la nivelul dintelui
 • Sensibilitate la alimente calde/reci/dulci
 • La nivelul dintelui apar cavități și modificări de culoare
 • Disconfort în timpul masticației

În fazele incipiente, fenomenele carioase sunt ușor de tratat, dacă la nivelul dintelui nu există o cavitate, tratamentul constă în aplicații topice de fluor care stimulează remineralizarea smalțului.

În fazele avansate, dacă la nivelul dintelui există o cavitate, atunci se va îndepărta țesutul afectat al dintelui cu ajutorul unei freze, iar apoi se va obtura cu materiale  speciale care au  proprietăți fizice și optice asemănătoare cu structura dentară.

Toate aceste manopere se realizează cu ajutorul unei anestezii locale, pentru confortul și  liniștea intraoperatorie, atât a pacientului cât și a medicului.

stomatologie Cluj, carii dentare, detartraj ultrasunete

stomatologie Cluj, carii dentare, detartraj ultrasunete

Diga dentară

Tot pentru confortul pacientului, clinica noastră utilizează diga dentară, reprezentată de o folie de latex aplicată pe un cadru metalic care asigură izolarea perfectă a dinților de restul mediului bucal. Principalul ei rol este de a menține uscată  porțiunea unde se lucrează astfel prevenind  contaminarea cu salivă a câmpului operator și crescând astfel șansele de succes al tratamentului dentar. Alte avantaje a sistemului de digă sunt:

 • Prevenirea înghițirii sau inhalării instrumentelor/materialelor în timpul procedurilor
 • Îmbunătățirea vizibilității medicului asupra zonei de lucru prin menținerea retractată a părților moi
 • Prevenirea contactului unor substanțe iritante cu cavitatea orală
 • Prevenirea umezirii cu salivă a degetelor operatorului contaminând suprafață de lucru
 • Închiderea accidentală a gurii pacientului în etapa de tratament mecanic, cu risc de împingere a acelor endodontice și realizarea de perforații.

Profilaxie dentară

Efectuarea unui control stomatologic periodic și a procedurilor profesionale de igienizare sunt esențiale pentru a preveni apariția problemelor dentare și depistarea lor în stadiu incipient. Profilaxia dentară este cea mai simplă și accesibilă metodă de tratament. Ea cuprinde o serie de proceduri menite să mențină sănătatea cavității orale, cum ar fi:

 • Detartrajul: depunerile de tartru pot apărea la orice vârstă, iar daca acestea nu sunt îndepărtate la timp pot produce afecțiuni gingivale care pot duce până la mobilitate dentară
 • AirFlow-ul: acesta se realizează cu ajutorul unui aparat care generează un jet de apă+ bicarbonat de sodiu + aer la o presiune mare. Scopul lui este de a îndepărta colorațiile exogene (produse de alimente, ceai, cafea, consum de tutun) de pe suprafața dinților, cât și de a îndepărta placa dentară din zonele care sunt mai greu accesibile periajului manual (zone interdentare și subgingivale).

Efectuarea unui control periodic și a detrartrajului la 3-6 sau maxim 12 luni, în funcție de particularitățile pacientului, sunt deosebit de importante pentru prevenirea pierderii dinților.

STOMATOLOGIE GENERALĂ

Dr. Denisa Mera

Medic rezident stomatologie generală

DETARTRAJ
CARII DENTARE
OBTURAȚII
STOMATOLOGIE GENERALĂ

Dr. Ana Maria Miron

Medic specialist parodontologie, compentență stomatologie generală, estetică și protetică dentară

DETARTRAJ
CARII DENTARE
OBTURAȚII
STOMATOLOGIE GENERALĂ

Dr. Ioana Bucerzan

Medic specialist chirurgie dento-alveolară, Competență implantologie, stomatologie generală, estetică și protetică dentară

DETARTRAJ
CARII DENTARE
OBTURAȚII

Dorești o programare?

click pe butonul din dreapta și completează formularul online

Recomandarea este să mergi la un control stomatologic de 2 ori pe an pentru a depista în stadiul incipient eventualele probleme dentare. Totuși puțini pacienți actionează conform indicaților și se prezintă la dentist doar când există o problemă acută și simptomatologie dureroasă. Dacă știi că esti predispus la afectiuni carioase sau gingii sângerânde, este recomandat să treci pragul unui cabinet stomatologic odată la 3 luni.
Procesele carioase apar atunci când în dieta alimentară există multe zaharuri si carbohidrați. Acestea în prezența bacterilor existente in cavitatea orală se transformă în acizi care atacă tesutul extern al dintelui. Pentru a preveni apariția carilor trebuie să realizăm urmatoarele:
⁃ periajul dinților: de 2 ori pe zi (dimineața și seara), iar durata periajului să fie aproximativ 2-3 minute;
⁃ utilizarea aței dentare sau a dușului bucal: cu ajutorul acestor mijloace auxiliare îndepărtăm alimentele blocate între doi dinți adiacenți;
⁃ alimentație sănătoasă: ingestia a unor cantități mari de legume, fructe și brânzeturi;
⁃ folosirea gumei de mestecat fără zahar: aceasta stimulează secreția salivară care formează o peliculă protectoare în jurul dinților.
Este chiar recomandat controlul stomatologic în perioada sarcinii, deoarece aceasta poate provoca anumite afecțiuni la nivelul cavității orale, cum ar fi gingivita de sarcină. Aceasta se poate trata simplu și fără complicații. Manoperele dentare se pot realiza pe toata durata sarcinii în condiții de siguranță, atat timp cât medicul este informat cu privire la trimestrul în care se află gravida. Perioada recomandată pentru a realiza tratamente este în al doilea trimestru de sarcina.