Endodonție și tratamente de canal

Endodonția este o specializare a medicinii dentare dedicată conservării dintelui care se ocupă  de tratarea și prevenirea patologiilor pulpare, fie că vorbim de stadii incipiente ale inflamației pulpare (nervului) sau de infecția survenită contaminării bacteriene ale canalelor radiculare (în urma necrozării nervului).

tratament de canal Cluj, tratament endodontic Cluj

tratament de canal Cluj, tratament endodontic Cluj

Tratamentul endodontic necesită o atenție sporită, o vizualizare adecvată a anatomiei dintelui și o imagistică adecvată. Tratamentul endodontic este compus dintr-o serie de proceduri care are ca scop păstrarea dintelui pe arcadă cât mai mult timp in detrimentul extracției dentare.

tratament de canal Cluj, tratament endodontic Cluj

tratament de canal Cluj, tratament endodontic Cluj

De ce sunt necesare tratamentele de canal?

Tratamentul endodontic în clinica noastră este realizat de un medic specialist in endodonție care împreună cu ajutorul microscopului operator, poate duce la salvarea unui dinte.

Tratamentele endodontice realizate astfel sunt fără durere, rapide și eficiente. De asemenea, se reduce considerabil numărul de vizite la medicul dentist. Un tratament corect și complet de canal se poate efectua acum și în maxim două vizite, comparativ cu 5-6 vizite pentru tratamentul stomatologic clasic, în funcție de patologie.

Aparatura necesară include microscopul operator, motorul endodontic care acționează acele flexibile cu care se instrumentează canalele radiculare, aparatura care poate măsura în timp real lungimea canalelor din interiorul dintelui și nu în ultimul rând,  aparatura care sigilează la cald sistemul de canale radiculare. Toate acestea implică o meticulozitate și o experiență vastă a medicului specialist, spre beneficiul pacientului.

tratament de canal Cluj, tratament endodontic Cluj

tratament de canal Cluj, tratament endodontic Cluj

Endodonție la microscop

Microscopul poate fi utilizat cu succes în aproape toate procedurile dentare, întrucât oferă posibilitatea vizualizării unor detalii care nu pot fi observate cu ochiul liber, dar care pot avea o importanţă considerabilă pentru diagnostic şi pentru realizarea unui tratament stomatologic de calitate.

Microscopul operator implementat în clinica noastră este creat în Germania folosind o filozofie de design minimalist, câștigând premiul pentru design în 2017.  Ergonomia dată de microscopul CJ OPTIK FLEXION ADVANCED împreună cu calitatea oferita de optica apocromatică de ultima generaţie, creează un sistem fără compromisuri de eleganță și simplitate.

Cu ce ne ajută microscopul operator?

Utilizarea microscopului în endodonție a devenit o necesitate și nu o opțiune, deoarece asigură precizie în timpul intervenției și îmbunătățește siguranța procedurii efectuate, iar timpul de intervenție este scurtat. Microscopul mărește câmpul vizual și ne ajută să observăm detalii din structura dintelui pe care nu le putem observa cu ochiul liber. Astfel, tratamentele endodontice se efectuează la cea mai înaltă calitate datorită microscopului operator care aduce beneficii la nivel de mărire, vizualizare și iluminare.

Anatomia dinților variază, astfel că ne putem întâlni cu diverse sisteme de canale care pot fi  de la 1 la 5 canale în cazul  molarilor,  între 1 și 3 canale în rândul premolarilor sau chiar a unor dinți invaginați în interiorul altor dinți în cazul incisivilor.

Tratamentul de canal presupune înlăturarea pachetului vasculo-nervos din camera pulpară şi din canalele radiculare, precum şi curăţarea temeinică a acestora. Din aceste motive, pentru acest tip de tratament microscopul este un instrument indispensabil, întrucât permite:

  • Identificarea canalelor primare și secundare
  • Identificarea rădăcinilor suplimentare
  • Identificarea canalelor calcificate
  • Identificarea perforaţiilor radiculare
  • Detectarea fisurilor și fracturilor radiculare
  • Vizualizarea instrumentelor rupte din canale, ca accident uzual al tratamentelor anterioare
  • Curăţarea adecvată a canalelor în vederea sigilării şi etanşeizării
  • Amplificarea de până la 25 de ori a zonei de lucru și astfel oferă medicului specialist  posibilitatea de a trata zone greu accesibile.

După îndepărtarea țesuturilor pulpare din canale, cea mai importantă manoperă este sigilarea canalelor sau obturația de canal. Această se face cu ajutorul unui aparat ce injectează gutaperca caldă, material folosit cu precădere în tratamentele de canal, sigilând perfect canalele inclusiv canalele laterale.

Materialele actuale folosite pentru tratamentele endodontice au stabilitate în timp, astfel încât  nu se resorb, nu se infiltrează, nu schimbă culoarea dintelui și păstrează dintele o perioadă îndelungată în stare foarte bună.

Tot pentru confortul pacientului se utilizează diga dentară, reprezentată de o folie de latex aplicată pe un cadru metalic care asigură izolarea perfectă a dinților de restul mediului bucal. Principalul ei rol este de a menține uscată porțiunea unde se lucrează astfel, prevenind  contaminarea cu salivă a câmpului operator și crescând șansele de succes al tratamentului dentar.

Tratamentul endodontic în asociere cu un tratament protetic corect realizat (inlay/onlay/coroană de înveliș) asigură longevitatea dintelui pe arcadă și amână considerabil extracția acestuia.

 

ENDODONȚIE

Dr. Mădălina Pintea

Medic specialist endodonție, stomatologie generală la microscop

TRATAMENT ENDODONTIC
TRATAMENT DE CANAL
OBTURAȚII ESTETICE

Dorești o programare?

click pe butonul din dreapta și completează formularul online

Tratamentul de canal / endodontic la microscop presupune următoarele:
- tratarea țesutului inflamat sau infectat prin combinarea unor tehnici și aparaturi care implică utilizarea acelor rotative, a substanțelor dezinfectante, a microscopului operator etc.
- curățarea și dezinfectarea tuturor pereților camerei pulpare și ai canalelor radiculare care au intrat în contact cu țesutul bolnav
- sigilarea canalelor radiculare cu materiale stabile și inerte pe termen lung, care nu deteriorează structura dentară și care se folosesc pentru a elimina spațiul în care bacteriile s-ar putea dezvolta.
Medicina modernă a facilitat utilizarea anestezicelor locale care funcționează cu succes în cazul patologiilor simple pulpare. În cazul cazurile cu patologie complexă, anestezia se poate combina cu administrarea de antialgice preoperator. Asadar procedura tratamentului endodontic nu este dureroasă.
Se pot identifica și trata canalele accesorii sau care se bifurcă, care sunt greu de depistat cu ochiul liber. Datorită magnificației și experienței operatorului se pot îndepărta instrumentele fracturate din canalele asociate cu tratamente de canal mai vechi. De asemenea, se pot identifica fisurile și fracturile coronare sau radiculare.